Cyprus Theatre Organisation

Μαρία Γούβαλη

 

Σπουδές: Υποψήφια διδάκτωρ Σύνθεσης στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών της σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ. Κάτοχος μεταπτυχιακού (Μaster of Arts) στη Σύνθεση στο Hochschule für Musik Franz Liszt στη Βαϊμάρη της Γερμανίας και πτυχιούχος (Bachelor of Arts) Σύνθεσης στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών της σχολής Καλών Τεχνών στο ΑΠΘ. Είναι διπλωματούχος κλασικού σαξοφώνου από το Δημοτικό Ωδείο Λαμίας στην Ελλάδα.

Συνέθεσε μουσική για χορωδία, ορχήστρα, μουσική δωματίου. Μουσική της έχει παρουσιαστεί από διάφορα σημαντικά σύνολα σύγχρονης μουσικής στην Ελλάδα και στην Ευρώπη (Γερμανία, Ελβετία, Γαλλία, Κύπρο, Ρουμανία, Αυστρία, Ολλανδία, Πορτογαλία). Αρκετές συνθέσεις έργων είναι αναθέσεις από οργανισμούς όπως το Εργαστήρι Νέων Συνθετών της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, το Deutsches Nationaltheater und Staatskapelle Weimar, το Bauhaus Universität Weimar, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, El Sistema Greece, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Carnegie Hall New York, Methexis ensemble, Pythia Trio καθώς και άλλων σολιστών. Έχει αναλάβει τη σύνθεση για τη μουσική επένδυση στην ταινία «Για θύμισέ μου» της Μαρίας Σβολιαντοπούλου, την μουσική ιστορικής ταινίας του Werner Graeff «Komposition I» στη Γερμανία, η οποία ηχογραφήθηκε από την ορχήστρα Ραδιοφωνίας της Λειψίας και άλλων ταινιών μικρού μήκους.

Από το 2022 συνεργάζεται με τη Νάσια Θεράποντος σε αναθέσεις έργων από διάφορα σύνολα μουσικής δωματίου όπου συνδυάζουν την οργανική και την ηλεκτροακουστική μουσική.

Είναι βραβευμένη στο σαξόφωνο και στη σύνθεση σε παγκόσμιους διαγωνισμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σημαντικό σημείο της καριέρας της ήταν η διάκρισή της στον παγκόσμιο διαγωνισμό «Carl Orff International Composition Competition» όπου ήταν στην τελική τριάδα μέσα σε πάνω από 200 συνθέτες από όλο τον κόσμο.

Το 2019 ήταν μία από τους επίτιμους συνθέτες όπου έγραψαν έργο με παραγγελία του Deutsches Nationaltheater und Staatskapelle Weimar για το επετειακό αφιέρωμα στα 100 χρόνια της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης. Το 2021 της έγινε τιμητική ανάθεση έργου από το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με αφορμή τα «200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση» για την συμφωνική ορχήστρα νέων MOYSA.